Het oerparadijs van de jager-verzamelaar  is de bijzondere geschiedenis van onze spirituele en heilzame moederculturen, waarin de duurzame verbinding tussen mens en aarde centraal staat.

 

Het oerparadijs van de jager-verzamelaar

Gedurende negentig procent van onze bestaansgeschiedenis leefden we autonoom, als man en vrouw gelijkwaardig, zonder rangorde en bezit van land. Wereldwijd vereerden we aarde en kosmos vanaf de oude steentijd als een almachtige Goddelijke (Baar-)moeder. Deze sacrale moederculturen floreerden ook in de overgang van jagen-verzamelen naar landbouw. Door grootschalige landbouw en bevolkingsgroei veranderden die vreedzame beschavingen in het Midden-Oosten rond 3000 v.C. in hiërarchische en gewelddadige vaderculturen. Zij ontheiligden de vrouw en de natuur, verdraaiden onze oermoedergeschiedenis en veroorzaakten bij de latere christelijke ontwikkeling, door hun verkeerde uitleg van Genesis, de milieu afbraak. De primaire betekenis van Genesis blijkt echter gelijk aan onze mondiale, inheemse eerbiediging van de sacrale natuur.


Download
Leesfragment Het oerparadijs.pdf
Adobe Acrobat document 124.5 KB
Download
Inhoudsopgave Het oerparadijs.pdf
Adobe Acrobat document 92.2 KB

Verkrijgbaar bij de boekhandel, bol.com of via deze website.

112 pag. met kleurillustraties

ISBN 978-90-822722-2-2 E 15,50

NUR 400 - non-fictie vrije tijd/algemeen

Distributie: Uitgeverij Jan van Arkel

 


Ine van Staveren publiceerde in 2014 de roman Tussen aardappels en aardolie. Al jaren zet zij zich in voor een duurzame landbouw, een groene leefomgeving en een waarheidsgetrouwe vrouwengeschiedenis. Over het belang van die historie voor ons milieu schrijft zij artikelen voor onder andere de nieuwsbrief van de Academie Pansophia als het kenniscentrum voor de sacrale vrouwengeschiedenis.