Vruchtbare aarde is mensenrecht

Met alle respect voor de openhartigheid van Adriaan Geuze in Zomergasten op 16 aug. jl. . Maar wat betreft de romantiek van deze landschapsarchitect over het polderlandschap en ook wat betreft onze expansie als koloniale zeemacht, dit heeft alleen kunnen ontstaan uit de surplus van onze bevolking: moeders die het werkvolk baarden. Het Bijbelse ‘gaat heen en vermenigvuldig u’ blijkt al eeuwenlang een verfoeilijke leefregel om het eigen volk te laten groeien t.o.v. de minderheden. De wet van het getal. En het gaat maar door. Eerst de kerk om hun gelovigen in aantal te laten toenemen, daar bovenop de staat voor militaire kracht en nu on top de economie: hoe meer zielen, hoe meer consumenten! Hierdoor is beperking van bevolkingsgroei geen religieus, politiek of moreel doel. Het blijft een taboe.

Het gaat al lang niet meer om de kwaliteit van het leven maar alleen om de kwantiteit. Zowel de verstedelijking als natuurbeheer zetten daarbij onze landbouw onder druk. Wat we niet zien is hoe onze (polder)boeren zaai- en pootgoed, kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en water rondpompen door ons kleine areaal landbouwgrond om toch vooral het 4e wereldexportland van agrarische producten te blijven. Opfokken en uitputten in een overspannen landbouwcultuur. (Zie ook Zembla: De topsporters van de melkindustrie mei/juni 2015) Door ons poldermodel hebben we de duurste landbouwgrond ter wereld; alleen de Champagnestreek in Frankrijk heeft hogere grondprijzen.

 

Landschapsarchitecten profiteren van bevolkingsgroei en de problemen die dat met zich meebrengt in steden die functioneren als machtssymbolen en met openbare gebouwen die dienen als gemeentelijke prestigeobjecten maar hoeven zich niet druk te maken over mens- en dierenleed zoals overpopulatiestress en bio-industrie. Dat is de achterkant van het mooie polderplaatje.

Als we werkelijk iets constructiefs willen doen: wij hebben door onze poldercultuur niet alleen de kennis maar ook het materiaal - de machines die Geuze zo imponeren - om wereldwijd te werken aan vergroening en vruchtbaarheid van de aarde. Zoals de Naga Foundation (Justdiggit) in Kenia dat doet door het op grote schaal graven van geulen voor herstel van vegetatie. Of zoals het Belgische Ondernemers zonder grenzen in Burkina Faso doet door het planten van miljoenen bomen in een uitgekiend plan van Universiteit Gent. Daarmee hebben ze de levenswijze van zo’n 50.000 Afrikanen in enkele jaren tijd zonder subsidies verbeterd zodat ze niet meer willen emigreren.

 

Meer vruchtbare grond wereldwijd betekent, ook in ons land, minder druk en meer ruimte voor de boeren om keuzes te maken en aandacht te schenken aan het kwetsbare bodemleven en dierenwelzijn maar vooral een toekomstperspectief voor miljoenen mensen. Ook landschapsarchitectuur zou zich in moeten zetten voor vruchtbare landbouwgrond en voedselbossen wereldwijd, ook omdat 2015 als jaar van de bodem is uitgeroepen door de FAO/VN. Zodat de plattelandsbevolking niet meer naar de steden hoeft te trekken, waar armoede en uitzichtloosheid wacht. Recht op vruchtbare landbouwgrond is een mensenrecht!

Reactie schrijven

Commentaren: 7
  • #1

    Brendon Dameron (vrijdag, 03 februari 2017 14:20)


    I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

  • #2

    Johana Chester (zaterdag, 04 februari 2017 09:50)


    Hello everyone, it's my first visit at this web page, and piece of writing is truly fruitful in support of me, keep up posting these types of content.

  • #3

    Ladawn Diep (zondag, 05 februari 2017 22:20)


    I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I'm quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  • #4

    Lavenia Aguinaga (dinsdag, 07 februari 2017 04:03)


    WOW just what I was looking for. Came here by searching for %meta_keyword%

  • #5

    Arica Ocegueda (dinsdag, 07 februari 2017 09:05)


    Thanks for the good writeup. It if truth be told was a enjoyment account it. Glance complicated to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  • #6

    Dia Claro (dinsdag, 07 februari 2017 16:34)


    I am sure this post has touched all the internet users, its really really good piece of writing on building up new webpage.

  • #7

    Jerry Fike (donderdag, 09 februari 2017 01:48)


    I wanted to thank you for this good read!! I absolutely enjoyed every bit of it. I have you saved as a favorite to look at new things you post�