De wording van een eco-feministe

Wangari Maathai
Wangari Maathai

Dit zou ook een ondertitel van de roman Tussen aardappels en aardolie kunnen zijn. De hoofdpersoon Nina beseft dat misbruik van de aarde te maken heeft met de onderdrukking van vrouwen. Eco-feminisme is de beweging die de raakvlakken onderzoekt tussen seksisme en de onderwerping van de natuur.

Deze term werd bedacht door de Franse feministe Francoise d’Eaubonne, zij schreef daarover het boek Le Féminisme ou la Mort in 1974. Sindsdien zijn er meer vrouwen die niet alleen schrijven over het belang van een gezonde relatie tussen mensen onderling, maar zich ook praktisch inzetten voor vrouwenrechten en voor een vruchtbare aarde zoals bijv. Vandana Shiva uit India, bekend van o.a. de Chipko-beweging en haar inzet voor de soevereiniteit van boeren/boerenvrouwen en agrarische biodiversiteit wereldwijd.

Ondertussen zijn er over de hele wereld duizenden vrouwenorganisaties die zich inzetten voor een leefbaar milieu. Een bijzonder voorbeeld blijft de, in 2011 overleden, Keniaanse milieuactiviste Wangari Maathai. Zij ontving in 2004 de Nobelprijs voor de Vrede o.a. voor The green Beltmovement, een organisatie die miljoenen bomen plantte in Afrika. Opmerkelijk, want waarom ontving ze niet een prijs voor het milieu? ‘Omdat’, zo schrijft het Nobelcomité, ‘het milieu van groot belang is voor de vrede.’

Wereldwijde inzet voor klimaatverbetering is noodzakelijk. Migrantenstromen en oorlogen zijn al eeuwenlang het gevolg van tegenvallende oogsten, die weer veroorzaakt worden door uitputting van de grond en een gebrek aan begrip van de ecologische basisprincipes. Plant een boom en er ontstaat weer hoop en toekomstperspectief! Die hoopvolle aanpak verdient nog steeds meer publiciteit en grootschalige navolging.

Dat is de reden dat uitgeverij Eko-Azakh een bedrag uit de verkoop van de roman Tussen aardappels en aardolie doneert aan Justdiggit, Stop Klimaatverandering, schep ook een groene wereld. Justdiggit is de bewustwordingscampagne van de Naga Foundation, die op grote schaal werkt aan vergroening in zuidelijk Kenia.

www.nagafoundation.nl en www.justdiggit.nl


Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Michell Digirolamo (zaterdag, 04 februari 2017 14:05)


  I just like the helpful information you supply in your articles. I'll bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly. I am quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the following!

 • #2

  Renita Zenz (zondag, 05 februari 2017 10:56)


  I think what you published made a lot of sense. But, think about this, suppose you were to create a killer title? I mean, I don't wish to tell you how to run your website, but what if you added a headline to maybe get a person's attention? I mean %BLOG_TITLE% is kinda boring. You might glance at Yahoo's front page and watch how they create news titles to get people to click. You might try adding a video or a related picture or two to get readers interested about everything've written. In my opinion, it might bring your posts a little livelier.

 • #3

  Evangelina Bode (maandag, 06 februari 2017 00:40)


  Simply wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is just excellent and i can assume you're an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 • #4

  Vincenzo Pellegrino (maandag, 06 februari 2017 10:40)


  Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 • #5

  Isis Rusin (maandag, 06 februari 2017 23:50)


  I do not even know the way I ended up here, however I thought this post was good. I do not understand who you are but certainly you are going to a well-known blogger if you happen to aren't already. Cheers!

 • #6

  Arnette Theiss (dinsdag, 07 februari 2017 15:32)


  Very shortly this site will be famous among all blogging visitors, due to it's fastidious content

 • #7

  Kendal Cuthbert (donderdag, 09 februari 2017 00:12)


  Why viewers still use to read news papers when in this technological globe all is existing on web?